New permanent exhibition in the National Museum of Serbia

National Museum in Belgrade is located at the heart of the city and has been a landmark for more than hundred years. Situated in the former bank buildings dating from the beginning of the 20thcentury, and with the last expansion and installation back in 1966, the Museum was overdue for an update. In a long-term partnership lasting nearly 3 years, Studio OTW worked together with the curators of the museum to create the overall concept of the new permanent exhibition and the spatial design of various galleries.

Spread over three floors covering in total 5.000m2, the museum galleries are a treasury of material heritage from the region. The museum collections are a witness of a rich history with the broad range of artefacts and art objects from prehistoric archaeology to modernist painting. The highlights such as anthropomorphic figurines from Lepenski Vir and Vinca, illuminated manuscripts and frescoes from the middle ages are unique, internationally recognized treasures.

Studio OTW departs from the idea of a treasury of art and culture to unite different collections into a narrative about the dynamic history of the region. The new installation is organized per department. The visitor’s journey through time starts with the archaeology exhibition at the ground floor, and follows through up to the art history galleries on the second floor. Studio OTW applied different approach per department to maintain the dynamic of the visit and give each exhibition a unique atmosphere. The archaeology display is immersive, built in a continuous open space of the atrium. The exhibition of the middle age history, situated in a succession of smaller galleries on the first floor, is thematic, concluding with the impressive display of the 16thand 17thcentury icons. For the art history galleries (1stand 2ndfloor) which follow a chronological build up, Studio OTW developed a sophisticated color scheme.

The extensive numismatic collection is displayed in two original bank vaults, thus making space for the history of the museum as well.



Comments are closed.